Smažené ústřice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Strouhanka
  • 50 ml Víno bílé
  • 40 ml Ocet vinný
  • 20 ml Olej rostlinný
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 24 ks Ústřice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 394 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 330.1 mg
  • Draslík 551.5 mg
  • Vláknina 1006.3 mg
  • Vitamín A 1006.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ústřice omyjeme pod tekoucí vodou a kuchyňskou špachtlí je škrábeme, abychom je zbavili písku. Vhodným nožem je otevřeme a vyjmeme ze skořápek. Dáme je do mísy, šťávu z nich scedíme a uschováme zvlášť.

  • 2

    V hrnečku přivedeme k varu vinný ocet a bílé víno a vařením zredukujeme tekutinu asi na 1 lžíci. Hrneček pak dáme do vodní lázně přidáme 1 lžíci uschované tekutiny z ústřic, žloutky a oříšek másla. Mícháme metličkou, dokud omáčka nezhoustne.

  • 3

    Vmícháme po troškách zbývající máslo. Odstavíme omáčku ze sporáku, přidáme omytý a nasekaný keblik a hrneček necháme nadále stát ve vodní lázni. Do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme špetku soli a vejce rozšleháme.

  • 4

    Ústřice necháme v cedníku okapat, otřeme je, lehce obalíme v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Postupně je po obou stranách osmažíme v dostačeném množství rozehřátého oleje tak, aby byly dozlatova. Osmažené ústřice poklademe na papír a potom vkládáme do uschovaných polovin skořápek. Ihned podáváme společně s připravenou horkou omáčkou.

Komentáře k receptu