Salát se zeleninou a uzeným lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 150 g Losos uzený
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 100 g Hrachové lusky
  • 250 g Chřest zelený
  • 2 ks Cuketa
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Šalotka
  • 2 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Ocet estragonový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 373 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 240.2 mg
  • Draslík 579.8 mg
  • Vláknina 4507 mg
  • Vitamín A 4507 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme očištěnou a omytou zeleninu.

  • 2

    Brokolici rozebereme na růžičky, cuketu nakrájíme na jemné plátky. Oloupeme dolní část chřestu a nakrájíme ji na kousky. Odkrojíme oba konce u lusků hrášku a fazolek.

  • 3

    V malém množství osolené vody se lžičkou másla dusíme 15 minut chřest. V osolené vodě povaříme 10 minut fazolky a 5 minut cuketu a hráškové lusky. Uvařenou zeleninu zchladíme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.

  • 4

    Ve směsi octa a bílého vína vaříme oloupanou a jemně nasekanou šalotku tak dlouho, než se tekutina ze dvou třetin odpaří, pak ji přecedíme přes sítko do misky nebo hrnku.

  • 5

    Připravíme omáčku. V menší nádobě rozehřejeme zbytek másla, odstavíme a sebereme pěnu. Čisté rozehřáté máslo slijeme bez případných usazenin. Do nerezové misky dáme žloutky, podle chuti osolíme a opepříme. Misku vložíme do horké vodní lázně a šleháme, postupně přidáváme zcezenou směs vína a octa. Když omáčka zhoustne, přišleháme ještě rozpuštěné máslo a nakonec přimícháme kopr.

  • 6

    Uvařenou zeleninu, omáčku a kousky uzeného lososa promícháme, podle chuti přidáme sůl a citronovou šťávu.

  • 7

    Salát necháme před podáváním alespoň 15 minut uležet.

Komentáře k receptu