Sacher dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 200 g Marmeláda meruňková
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 330 g Mouka polohrubá
  • 80 g Cukr moučkový
  • 50 g Čokoláda mléčná
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 150 g Čokoláda na vaření
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 46 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 99.5 mg
  • Draslík 51.2 mg
  • Vláknina 2838.8 mg
  • Vitamín A 2838.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme změklé máslo a cukr (asi dvě lžíce cukru odložíme stranou)a utřeme ho do pěny. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky do jedné a žloutky do druhé misky. Postupně přidáváme do máslové hmoty jeden žloutek po druhém. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a vložíme do menšího hrnku. Ten umístíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Rozehřátou a dohladka vymíchanou čokoládu přidáváme a vmícháváme do máslové pěny. Z odložených bílků v misce ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj zbylé dvě lžíce cukru a špetku soli. Oddělíme asi třetinu sněhu a vmícháme ji do čokoládové směsi. Dvě třetiny sněhu potom smícháme s moukou.

  • 2

    Připravíme dortovou formu, vyložíme ji pečicím papírem a zalijeme těstem. Předehřejeme troubu na 190 °C. Dort pečeme při této teplotě 45 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

  • 3

    Připravíme sirup. Do nádoby vložíme cukr, vnitřek vanilkového lusku a vlijeme vodu. Počkáme, až směs začne vřít, a sundáme z plotny. Jakmile sirup vychladne, zamícháme do něho rum.

  • 4

    Vychladlý dort překrojíme podélně ve spodní třetině, čímž vytvoříme dva pláty: jednu třetinu a dvě třetiny korpusu. Vrchní část spodní třetiny zlehka namažeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme vrchními dvěma třetinami korpusu. Na korpus nakapeme uvařený sirup. Marmeládu, která nám zbyla, vložíme do hrnku a na plotně počkáme, až začne vřít. Sundáme z plotny a horkou marmeládou namažeme celý povrch dortu.

  • 5

    Do hrnku nalámeme hořkou čokoládu a vložíme do nádoby s vodou. Ve vodní lázni necháme za stálého míchání rozpustit a pak nalijeme na dort. Stejným způsobem ve vodní lázni rozpustíme i na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a přidáme k ní trochu vody. Mléčnou čokoládou v cukrářském sáčku zdobíme dort.

Komentáře k receptu