Štičí terina s holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Štika obecná
  • 50 g Kopr čerstvý
  • 30 g Kaviár
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Vývar rybí
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 489 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 286 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 338.6 mg
  • Draslík 151.4 mg
  • Vláknina 683 mg
  • Vitamín A 683 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla.

  • 2

    Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár.

  • 3

    Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.

  • 4

    Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří.

  • 5

    Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem.

Komentáře k receptu