Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Jahody zahradní
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 10 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr krystal
  • 1 kávová lžička Máta
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 3 plátek Želatina
  • 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Likér Cointreau
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 701 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 404 mg
  • Draslík 249.2 mg
  • Vláknina 6575.1 mg
  • Vitamín A 6575.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut.

  • 2

    Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem.

  • 3

    Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout.

  • 4

    Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami.

Komentáře k receptu