Neslazený mošt z šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 120 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 2 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 0 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé šípky přebereme, očistíme, omyjeme a rozmačkáme. Přemístíme do kastrolu, zalijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C. Horké ihned vylisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal.
 - 
                                2
Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Přelijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Lahve vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a tmavém místě.