Mošt z čerstvých jeřabin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 5 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 82 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 0.8 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé jeřabiny otrháme, přebereme, důkladně omyjeme a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a ihned vylisujeme. Odložíme a necháme stát, dokud se neusadí kal. Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Zbylé jeřabiny zalijeme stejným množstvím vody, kolik máme šťávy, a ohřejeme. Znovu vylisujeme a necháme odstát.
 - 
                                2
Čistou šťávu stáčíme do kastrolu, přidáme cukr, smícháme s první šťávou a rozdělíme do lahví. Převážeme dvojitým celofánem a urovnáme je na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 8 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme ve studené a temné místnosti.