Celer sterilovaný

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Celer bulvový
  • 30 g Sůl
  • 5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 17 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 2025 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 260.4 mg
  • Vláknina 3200 mg
  • Vitamín A 3200 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme bílý a nedřevnatý celer. Odstraníme nať, důkladně omyjeme, oloupeme a znovu opláchneme. Ozdobným nožem pokrájíme na silnější plátky a vložíme do vody okyselené octem.

  • 2

    Zvolna zahříváme, až přivedeme k varu. Povaříme cca 3 minuty, scedíme a celer zchladíme studenou vodou. Po vychadnutí rozdělíme do čistých sklenic.

  • 3

    Vodu smícháme se solí, rychle převaříme, necháme vychladnout a nálevem zalijeme celer. Do každé sklenice přidáme lžičku octa, důkladně zavíčkujeme a urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Sterilujeme po dobu 35 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme.

  • 4

    Po vychladnutí sklenice vyjmeme a uchováme ve studené a temné místnosti.

Komentáře k receptu