Krymské jahody s citronem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 1 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 12.8 mg
 - Vláknina 783.3 mg
 - Vitamín A 783.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Citrony omyjeme a vylisujeme z nich šťávu. Jahody vložíme do mísy a nalijeme na ně vlažnou vodu, ve které je necháme 15 minut, vodu ještě několikrát vyměníme, až jahody zbavíme všech nečistot, poté je necháme dobře okapat. Následně z jahod odstraníme stopky, přelijeme je citronovou šťávou, necháme 2 hodiny odstát a přecedíme.
 - 
                                2
Mezitím v kastrolu uvedeme do varu vodu s cukrem. Pěnu, která se vytvoří na povrchu sebereme, přilijeme šťávu zbylou z jahod po scezení a krátce povaříme.
 - 
                                3
Do vařícího sirupu po částech přidáváme jahody. Od chvíle, kdy se sirup s jahodami začne vařit, povaříme 3 minuty, potom jahody drátěnou sběračkou vybereme.
 - 
                                4
Když jsou všechny jahody vařené, stáhneme sirup z ohně, vrátíme do něj jahody, přikryjeme a necháme 24 hodin odležet.
 - 
                                5
Jahody poté naskládáme do sklenic, zalijeme sirupem, sklenice zavíčkujeme a vyskládáme na pekáč s pečícím papírem a asi 2 cm vody. Pekáč dáme do studené trouby, 15 minut zahříváme na velkém plameni a potom 25 minut na sporo. Necháme v troubě vychladnout, nakonec uložíme na chladném místě.