Zvěřinová polévka se zaječím masem
Suroviny
- 200 g Lišky čerstvé
- 200 g Celer bulvový
- 300 g Zaječí maso
- 200 g Mrkev kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 40 g Celer - nať
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Jalovec
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Rum
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 139 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 200.3 mg
- Draslík 1624.2 mg
- Vláknina 30279.4 mg
- Vitamín A 30279.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čerstvé lišky očistíme a omyjeme. Větší lišky rozkrájíme. 
- 
                                2Zaječí maso (nejlépe z hřbetu) pokrájíme na nudličky, dáme je do mísy a smícháme se solí a mletým černým kořením. 
- 
                                3V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání podusíme (10 minut), pak k němu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a dusíme dalších 5-7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme 0,5 dl rumu, špetkou chilli, solí podle chuti a pomalu vaříme 8 minut. 
- 
                                4Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou. 
- 
                                5Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        