Jelení guláš s červeným vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 10 g Skořice celá
  • 300 g Brusinky
  • 1 kávová lžička Povidla švestková
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 5 ks Nové koření celé
  • 5 ks Jalovec
  • 1 ks Hřebíček
  • 0.5 ks Badyán
  • 2 dl Víno červené
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1 kg Cibule
  • 1 kg Jelení maso
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 559 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 154.9 mg
  • Draslík 887.5 mg
  • Vláknina 8855.3 mg
  • Vitamín A 8855.3 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 7.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jelení maso omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji osmažíme do zlatohněda. Přimícháme sladkou papriku, divoké koření (0,5 lžičky pepř celý, 5 ks nové koření, 5 ks jalovec), rychle promícháme a krátce osmažíme. Dáme pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak přidáme maso, sůl, mletý pepř, švestková povidla, promícháme, přilijeme 3 dl vody a dusíme.

  • 2

    Slaninu pokrájíme na drobné kostičky, přidáme 1 lžíci sádla a v druhém hrnci slaninu dozlatova vypražíme, přimícháme hladkou mouku a uděláme tmavší jíšku. Dáme pozor, aby se nepřipálila.

  • 3

    Maso za občasného míchání dusíme do doby, až je měkké a zůstala jen šťáva z masa. Pak ji do guláše přimícháme.

  • 4

    Mezitím v malém rendlíku svaříme červené víno (asi 2 minuty) s badyánem, skořicí, cukrem a hřebíčkem. Pak víno přecedíme přímo do hrnce ke guláši, promícháme a necháme přejít varem.

  • 5

    Porce jeleního guláše ozdobíme brusinkami a podáváme.

Komentáře k receptu