Zvěřinová polévka se zaječím masem
Suroviny
- 200 g Lišky čerstvé
 - 200 g Celer bulvový
 - 300 g Zaječí maso
 - 200 g Mrkev kořen
 - 600 g Jelení maso
 - 500 g Kosti srnčí
 - 200 g Petržel kořen
 - 40 g Petržel - nať
 - 30 g Zázvor celý
 - 40 g Celer - nať
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Hřebíček
 - 2 ks Jalovec
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 dl Rum
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 409 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 200.3 mg
 - Draslík 1624.2 mg
 - Vláknina 30279.4 mg
 - Vitamín A 30279.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 94.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé lišky očistíme a omyjeme. Větší lišky rozkrájíme.
 - 
                                2
Zaječí maso (nejlépe z hřbetu) pokrájíme na nudličky, dáme je do mísy a smícháme se solí a mletým černým kořením.
 - 
                                3
V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání podusíme (10 minut), pak k němu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a dusíme dalších 5-7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme 0,5 dl rumu, špetkou chilli, solí podle chuti a pomalu vaříme 8 minut.
 - 
                                4
Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
 - 
                                5
Zvěřinový bujon [28678]:
 - 
                                6
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 
                                7
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                8
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 
                                9
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 
                                10
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.