Kvášlický zajíc s kysaným zelím
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 750 g Zelí kysané
 - 200 g Smetana jihočeská zakysaná15%
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 6 stroužek Česnek
 - 0.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 5 dl Voda pitná
 - 2 kg Zaječí maso
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 656 mg
 - Bílkoviny 93 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 368.8 mg
 - Draslík 1871.7 mg
 - Vláknina 13285.3 mg
 - Vitamín A 13285.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
 - 
                                2
Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme.
 - 
                                3
Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme.