Pečený zaječí hřbet na jablkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Slanina vepřová
  • 50 g Šalvěj čerstvá
  • 800 g Zaječí maso
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 250 ml Zvěřinový vývar
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 4 ks Jablka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Pomeranče
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 6 cl Calvados
  • 2 polévková lžíce Kompot brusinkový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.34 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 773 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 443 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 201.1 mg
  • Draslík 1523.1 mg
  • Vláknina 25698.9 mg
  • Vitamín A 25698.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.9 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat.

  • 2

    Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut.

  • 3

    Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky.

  • 4

    V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme.

  • 5

    Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí.

Komentáře k receptu