Polévka hlubockých rybářů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Celer bulvový
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 5 g Houby sušené
  • 30 g Sádlo škvařené
  • 80 g Vnitřnosti z kaprů
  • 10 g Petržel kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Vývar z hovězích kostí
  • 1 kg Kapr obecný
  • 1 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 618 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1302 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 278.8 mg
  • Draslík 1932.9 mg
  • Vláknina 2378.4 mg
  • Vitamín A 2378.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.3 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut.

  • 2

    Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností.

  • 3

    Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru.

  • 4

    Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit.

  • 5

    V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník.

  • 6

    Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem.

  • 7

    Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme.

  • 8

    Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku.

Komentáře k receptu