Staročeská houbová žemlovka
Suroviny
- 400 g Houby čerstvé
- 300 ml Mléko polotučné
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 balení Veka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 248 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 16 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 200.2 mg
- Draslík 613.3 mg
- Vláknina 7976.2 mg
- Vitamín A 7976.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle dorůžova. Pidáme houby nakrájené na plátky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Podusíme doměkka.
-
2
Do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku urovnáme plátky veky namočené v mléce s rozšlehanými vejci a prokládáme je podušenými houbami. Vrchní vrstvu tvoří veka a povrch posypeme špetkou muškátu a nasekanou petrželkou. V horké troubě zapečeme dozlatova.