Krupicový nákyp s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 240 g Vejce slepičí
  • 600 g Pšeničná krupice
  • 15 g Sůl
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr vanilka
  • 30 g Citrony
  • 240 g Cukr krupice
  • 1500 g Jablka
  • 3 g Skořice mletá
  • 3 g Hrozinky
  • 60 g Cukr moučkový
  • 1500 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • 300 ml Sirup višňový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 783 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 618 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 152.5 mg
  • Draslík 201.3 mg
  • Vláknina 9202.8 mg
  • Vitamín A 9202.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.

  • 2

    Pekáč vymastíme 1/3 dávky másla.

  • 3

    Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem doběla, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu vmícháme do vychladlé kaše.

  • 4

    Z bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh, který lehce vmícháme do kaše.

  • 5

    Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou krupicovou hmotu, pokapeme zbylým máslem a ve středně vyhřáté troubě nákyp dorůžova upečeme.

  • 6

    Při podávání krájíme nákyp na čtverce, podlijeme jej sirupem zředěným vařící vodou a posypeme moučkovým cukrem.

  • 7

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu