Koláč s máslovým krémem a skořicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 90 g Čokoláda hořká
  • 90 g Mandle
  • 450 g Máslo čerstvé
  • 280 g Cukr krupice
  • 350 g Piškoty cukrářské
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Skořice celá
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 639 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 304.4 mg
  • Draslík 152.1 mg
  • Vláknina 7003.3 mg
  • Vitamín A 7003.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vodu, cukr a skořici dáme do menšího hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu, až se cukr rozpustí. Na prudkém ohni vaříme tak dlouho, dokud kapka sirupu kápnutého do vody nevytvoří měkkou kuličku.

  • 2

    Žloutky ušleháme v mixéru do husté pěny a tenkým praménkem přiléváme hotový sirup, vše ušleháme do hladkého krému. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo přišleháme po lžících ke krému a vychladíme.

  • 3

    Cukrářské piškoty (cca 24 ks) nařežeme tak, aby se vešly do čtvercové formy o straně 20 cm, formu vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Několik piškotů namažeme krémem a položíme namazanou stranou na dno formy. Malými kousky vyplníme rohy formy.

  • 4

    Pokapeme polovinou brandy, namažeme další vrstvou krému a poklademe zbývajícími piškoty, zakapeme zbytkem brandy a zakryjeme krémem. Část krému si ponecháme na ozdobení stran. Dort dáme do lednice ztuhnout.

  • 5

    Když je tuhý, vyjmeme ho a pomocí pečícího papíru přeneseme na mísu. Tam ozdobíme boky dortu zbývajícím krémem. Strany zdobíme sekanými, praženými mandlemi a vršek strouhanou čokoládou. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu