Baskická polévka z mořských plodů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Filé rybí
  • 400 g Rajčata
  • 300 g Mušle slávky
  • 250 ml Víno bílé
  • 30 ml Sherry brandy
  • 60 ml Protlak rajčatový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Brambory
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Celer - nať
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 8 ks Garnát obecný
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 453 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 25.1 mg
  • Draslík 928.2 mg
  • Vláknina 11163.2 mg
  • Vitamín A 11163.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.6 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, pórek, česnek, celer a smažíme 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kostičky brambor a přilijeme 1500 ml studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 8 minut, dokud nebudou brambory zpola vařené. Přimícháme kosti a odřezky z rybího masa, bobkový list a vaříme 8 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Slijeme, ale vývar nevyléváme. Vyndáme rybí kosti, bobkový list a poté brambory se zeleninou rozmixujeme spolu s uchovaným vývarem na husté pyré.

  • 2

    V jiném hrnci smícháme víno, brandy, krájená rajčata, protlak a přivedeme k varu. Přidáme černé mušle a vaříme pod pokličkou 3 minuty, dokud se neotevřou. Vyjmeme a zavřené vyhodíme.

  • 3

    Tekutinu, v níž jsme mušle vařili, přilijeme k zeleninovému pyré. Ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, garnáty a vaříme při střední teplotě 8 minut.

  • 4

    Na závěr přimícháme mušle s citrónovou šťávou a mírně prohřejeme. Dosolíme, přidáme chilli papričku a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme se smaženým chlebem a majonézou allioli.

Komentáře k receptu