Žampionový salát se šunkou a špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Jahody zahradní
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Šunka parmská
  • 100 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 šálek Petržel - nať
  • 0.5 šálek Citronová šťáva
  • 0.5 šálek Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 217 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 625 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 18.8 mg
  • Draslík 1373.9 mg
  • Vláknina 11509.8 mg
  • Vitamín A 11509.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 176.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řádně očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, ihned zakapeme citronovou šťávou. Omyté jahody necháme okapat, rozčtvrtíme. Listy špenátu propláchneme, osušíme, petrželku opláchneme,jemně nasekáme. Šunku rozkrájíme na tenké proužky.

  • 2

    Menšími listy špenátu obložíme salátovou mísu a několik listů necháme stranou pro pozdější použití. Zbytek listů špenátu nahrubo nasekáme, zlehka smícháme se žampiony a šunkou. Tuto směs navršíme do středu mísy, posypeme jahodami, ozdobíme zbylými listy špenátu.

  • 3

    Zálivka: do mísy rozdrobíme Nivu, přidáme jogurt, jablečný ocet, citronovou šťávu a lžíci medu. Přisypeme nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme a vymícháme v hladký krém.

  • 4

    Salát se se zálivkou míchá až při servírování, neboť by ztratil křehkost a byl by rozmáčený. Je vhodný jako předkrm či lehká večeře.

Komentáře k receptu