Kynutý cop s meruňkovo-marcipánovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 1 kostka Droždí
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 g Tuk
  • 200 g Meruňky sušené
  • 200 g Marcipánová hmota surová
  • 125 ml Sójový nápoj
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Sójový nápoj
  • 2 polévková lžíce Brandy apricot
  • 2 polévková lžíce Džem meruňkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 397 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 176 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 79.7 mg
  • Draslík 300.4 mg
  • Vláknina 5400 mg
  • Vitamín A 5400 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    125 ml sójového nápoje mírně zahřejeme v rendlíku. Mouku smícháme se sušeným droždím, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme sójový nápoj, tuk, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.

  • 2

    Vodu si přivedeme k varu, vhodíme do ní sušené meruňky, promícháme a vodu ihned stáhneme. Meruňky si ve vodě necháme máčet asi 30 minut. Poté je necháme okapat na sítu a nasekáme najemno. Promícháme s marcipánovou hmotou, dvěma lžícemi sójového nápoje, meruňkovou brandy a džemem.

  • 3

    Těsto znovu dobře propracujeme, vytvarujeme z něj váleček a rozdělíme ho na tři stejné díly. Na vále vytvarujeme z každého dílu obdélník o velikosti asi 20 x 40 cm. Každý obdélník rovnoměrně potřeme třetinou meruňkové nádivky. Pláty těsta srolujeme z delší strany asi na 40 cm dlouhou roládu. Všechny tři rolády spleteme v cop, konce pevně přitiskneme a zahrneme dospodu.

  • 4

    Plech vyložíme pečícím papírem a kynutý cop na něj položíme. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 20 minut.

  • 5

    Žloutek smícháme s jednou lžící sójového nápoje a cop směsí potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 40 - 45 minut. Po 25 minutách pečení cop zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.

  • 6

    Po dopečení necháme cop trochu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme čerstvý.

Komentáře k receptu