Studená rajčatová polévka s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 6.98 g Máslo čerstvé
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 10 ks Rozmarýn čerstvý
  • 5 ks Máta
  • 1 ks Bobkový list
  • 10 ks Bazalka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Rajčata
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 340 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 400 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 2.1 mg
  • Draslík 1221 mg
  • Vláknina 26557.5 mg
  • Vitamín A 26557.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky rozmarýnu a máty jemně nakrájíme.

  • 2

    Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata a za stálého míchání je opékáme 4 minuty. Přidáme nakrájené bylinky, pepř, osolíme, zalijeme půl litrem vody a na mírném plameni dusíme přikryté půl hodiny. Měkká rajčata propasírujeme, dle chuti přidáme koření, přisolíme a přisladíme. Směs i s hrncem vložíme do studené lázně, aby vychladla. Hrnec poté přiklopíme a necháme 3 hodiny odležet v chladničce.

  • 3

    Toustový chléb nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm a opečeme dozlatova na rozehřátém tuku. Opečené vložíme na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a okapané vložíme do misky.

  • 4

    Vychlazenou polévku rozdělíme do talířů, posypeme nakrájenou bazalkou a podáváme s opečeným chlebem.

Komentáře k receptu