Plněný lilek s volským okem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Rajčata
  • 40 g Sýr Parmezán
  • 4 ks Cibule
  • 4 ks Lilek
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bazalka
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Tymián čerstvý
  • 0.39 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 346 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 400 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 497.5 mg
  • Draslík 1351 mg
  • Vláknina 25166.8 mg
  • Vitamín A 25166.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.1 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilky řádně omyjeme, nařízneme mřížku na slupku, řádně osolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou, vymačkáme tekutinu a řeznou stranou dolů je vyskládáme do pekáče vyloženého alobalem. Vložíme do trouby předehřáté na 200° C a pečeme 20 minut.

  • 2

    Mezitím dáme stranou dvě rajčata, zbylá spaříme, zchladíme, oloupeme, vnitřky vydlabeme a dužninu nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky.

  • 3

    V kastrolu rozehřejeme čtyři lžíce oleje, zpěníme na něm cibuli, přidáme nakrájená rajčata a nasekané bylinky. Dle chuti osolíme, opepříme a zprudka dusíme do zhoustnutí.

  • 4

    Z upečených lilků vydlabeme dužninu tak, že vzniknou "lodičky". Dužninu spolu s nasekanou petrželkou přidáme k rozdušeným rajčatům. Touto směsí lilky naplníme, posypeme nastrouhaným parmezánem a vložíme na 12 minut zapéct do trouby.

  • 5

    Na zbylém oleji připravíme z vajec volská oka. Položíme je na zapečené lilky, osolíme, opepříme a obložíme nakrájenými rajčaty, která jsme dali stranou.

  • 6

    Vše ozdobíme lístky bazalky a ještě teplé servírujeme.

Komentáře k receptu