Tažený závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Strouhanka
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 100 g Hrozinky
  • 1500 g Jablka
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.125 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 285 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 38 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 22.4 mg
  • Draslík 226.1 mg
  • Vláknina 8139.5 mg
  • Vitamín A 8139.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V teplé vodě rozšleháme vejce, přidáme sůl a máslo, pro pružnost těsta můžeme přidat pár kapek octa. V mouce uděláme důlek a směs do něj vlijeme. Dobře zpracujeme, tak dlouho až se těsto nechytá ani rukou ani válu, musí být pružné.

  • 2

    Vytvarujeme bochánek, potřeme máslem a přikryjeme teplým hrncem.

  • 3

    Necháme asi hodinu odpočinout, pak těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné vyválíme placku, potřeme rozpuštěným máslem a vytáhneme od středu do krajů. Pokapeme máslem, posypeme strouhankou a poklademe oloupanými na dílky nakrájenými jablky, zasypeme skořicí, cukrem, posekanými ořechy a rozinkami.

  • 4

    Závin opatrně svineme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřeme máslem.

  • 5

    Pečeme v předehřáté troubě.

  • 6

    Stejně uděláme i druhý závin.

  • 7

    Vychladlý pocukrujeme.

Komentáře k receptu