Francouzský sýrovo-žemlový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 400 g Žemle tuková
  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 644 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 174 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 499.8 mg
  • Draslík 117.7 mg
  • Vláknina 25 mg
  • Vitamín A 25 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a zalijeme horkým mlékem, které necháme vsáknout.

  • 2

    Potom žemle vymačkáme, prolisujeme a v míse smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, solí a špetkou muškátu. Vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.

  • 3

    Směs urovnáme do máslem vymazané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35 minut.

Komentáře k receptu