Koláč s kiwi a hroznovým vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr krupice
  • 225 g Hroznové víno
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Kiwi
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Želatina
  • 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
  • 2 polévková lžíce Želé rybízové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 202.5 mg
  • Draslík 228.9 mg
  • Vláknina 5175 mg
  • Vitamín A 5175 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 488.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.

  • 3

    Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.

  • 4

    Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.

  • 5

    Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.

Komentáře k receptu