Alsaský jablkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Tresť vanilková
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Jablka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 315 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 78 mg
  • Draslík 130.9 mg
  • Vláknina 4708.3 mg
  • Vitamín A 4708.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku rozmícháme nejprve s jedním vejcem. Poté přidáme máslo, 25g cukru, špetku soli a potřebné množství vody tak, aby se těsto nelepilo a bylo roztíratelné. Necháme ho asi půl hodiny odpočinout.

  • 2

    Mezitím jablka omyjemem, oloupeme, odstraníme jadřince, rozčtvrtíme a pokapeme citronovou šťávou.

  • 3

    Těsto vyválíme na kulatý plát a vyložíme jím rozvírací formu. Okraje zvedneme a těsto několikrát propíchneme vidličkou.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 5

    Jablka na povrchu nařízneme a naskládáme je na těsto do vějíře. Posypeme 25g cukru a pečeme 30minut.

  • 6

    Mezitím rozšleháme zbylý cukr a vejce, přidáme mléko, smetanu a vanilkové aroma. Nalijeme na koláč a dopečeme do té doby, než se tekutina srazí.

  • 7

    Necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu