Tmavá lepkavá rýže s tarem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Cukr palmový
  • 280 g Taro
  • 175 g Lepkavá rýže - černá
  • 625 ml Voda pitná
  • 185 ml Mléko kokosové
  • 1 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 253 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 143 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 67.9 mg
  • Vláknina 6160 mg
  • Vitamín A 6160 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme rýži, zalijeme ji studenou vodou. Voda by měla sahat asi 5 cm nad okraj rýže. Tu necháme namočenou cca 3 hodiny, nebo přes noc.

  • 2

    Slijeme vodu a proplachujeme jí čistou vodou, abychom rýži zbavili škrobu. Z tmavé rýže nebude nikdy vytékat úplně čistá voda. Takovouto rýži nasypeme do hlubší pánve nebo hrnce a zalijeme 625 ml studené vody.

  • 3

    Přivedeme ji k varu a jakmile ho dosáhneme, budeme rýži často míchat. Zmírníme oheň na minimum, zamícháme a vaříme ještě asi 35 minut, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Rýže by měla být vlhká.

  • 4

    Během doby, kdy se vaří rýže, slijeme vodu z misky s na kostičky nakrájeným tarem, položíme dužinu na talíř a přendáme ji na pařák (ten je umístěný v nádobě s vařící vodou). Přikopíme a dusíme v páře 8-10 minut, dokud taro nezměkne a nezkřehne.

  • 5

    Jakmile se rýže dovaří, přidáme do ní cukr a opatrně mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme taro a ještě jednou zamícháme.

  • 6

    V kokosovém mléce rozpustíme špetku soli. Rozdělíme rýži s tarem do misek a polijeme kokosovým mlékem. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu