Brioškový koláč se šlehačkou a cukrovými mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 70 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Mandle cukrové
  • 270 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 643 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 286 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 429.2 mg
  • Draslík 143.9 mg
  • Vláknina 3770 mg
  • Vitamín A 3770 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy vlažné vody a společně s vejci nalijeme do důlku. Vše opatrně promícháme, vytvoříme vláčné těsto a uhněteme dohladka.

  • 2

    Na závěr přidáme 250g másla, těsto hněteme ještě asi 10min a poté ho dáme do lednice na 24hodin.

  • 3

    Z odleželého těsta vytvoříme kruhový plát a přeneseme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme asi 30minut kynout.

  • 4

    Mezitím ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji promícháme s rozšlehanými bílky.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 190C.

  • 6

    Těsto mírně stlačíme tak, abychom vytvarovali dokola okraje. V hmoždíři roztlučeme cukrové mandle, nasypeme je na těsto, poté rozetřeme směs šlehačky a bílků a vše posypeme cukrem.

  • 7

    Pečeme asi 15minut.

Komentáře k receptu