Francouzská tykvová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Tymián čerstvý
  • 3 ks Šalvěj čerstvá
  • 1 ks Jablka
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar drůbeží
  • 1 kg Tykev
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 454 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 681 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 9.6 mg
  • Draslík 806.3 mg
  • Vláknina 21059 mg
  • Vitamín A 21059 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si nakrájíme oloupanou, semeníku a vláken zbavenou tykev na 3 cm kostky.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olej s máslem a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek asi 4 minuty do změknutí. Přidáme asi 1 kávovou lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, šalvěje a tymiánu a restujeme ještě 1 minutu. Vložíme tykev, nahrubo nakrájenou mrkev, oloupané a nahrubo nakrájené jablko, vše zamícháme a přilijeme kuřecí vývar. Povaříme, přiklopíme pokličkou a cca 20 minut vaříme doměkka.

  • 3

    Vyjmeme snítky tymiánu a šalvějové listy.

  • 4

    Uvařenou polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Je-li moc hustá, zředíme jí vývarem. Dosolíme, dopepříme a podáváme.

Komentáře k receptu