Slávky v těstíčku
Suroviny
- 900 g Mušle slávky
 - 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 225 ml Pivo světlé 12% 4,5% obj.
 - 225 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Bylinky čerstvé - svazek
 - 0.16 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 934 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 786 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 216.9 mg
 - Draslík 796.9 mg
 - Vláknina 5469.3 mg
 - Vitamín A 5469.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.
 - 
                                2
Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.
 - 
                                3
Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.
 - 
                                4
Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.
 - 
                                5
Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.