Zelená bramborová polévka
Suroviny
- 100 g Špenát listový čerstvý
 - 250 g Brambory
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Bujón hovězí
 - 1 dl Voda pitná
 - 5 cl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 60240 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 64 g
 - Cholesterol 21 mg
 - Draslík 1623.7 mg
 - Vláknina 8732.8 mg
 - Vitamín A 8732.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na rozpuštěném másle mírně osmažíme jemně nakrájenou cibuli, pažitku a utřený česnek. Přidáme jemně nakrájený špenát a pórek a dusíme asi 15 minut.
 - 
                                2
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a přidáme je k zelenině, vše dále zaklechtáme hladkou moukou s vodou, zamícháme, zalijeme bujónem a přivedeme k varu.
 - 
                                3
V průběhu vaření polévku můžeme okořenit nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem a dále vaříme asi 30 minut.
 - 
                                4
Polévku odstavenou z ohně prolisujeme nebo rozmixujeme, přilijeme smetanu a opět ohřejeme (ale již nevaříme). Osolíme podle chuti a můžeme podávat.