Polévka se slávkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mušle slávky
  • 100 ml Víno bílé
  • 600 ml Vývar rybí
  • 1 kávová lžička Zázvor celý
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 500 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1183 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 106.2 mg
  • Draslík 936.6 mg
  • Vláknina 1365.7 mg
  • Vitamín A 1365.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Opláchneme, kartáčkem vyčistíme a zbavíme případných byssových vláken slávky. Ty s polámanými schránkami a ty, které při poklepání zůstanou otevřené, nepoužijeme. Pak slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni ve velkém hrnci s vínem asi 3-4 minuty. Občas hrncem zatřeseme a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které zůstanou zavřené, nepoužijeme. Ty zbylé necháme mírně vychladnout a vodu, ve které se vařily, přecedíme a schováme. Vyloupeme asi dvě třetiny slávek.

  • 2

    Na suché pánvi a silném ohni pražíme kmín a semena koriandru, dokud nezačnou praskat a vonět. Pak je v hmoždíři rozmělníme na prášek. V hrnci se silným dnem rozehřejeme 2 lžíce másla a na mírném ohni na něm do změknutí 4-5 minut opékáme cibuli, po přidání česneku a zázvoru zahříváme ještě asi minutu a pak přidáme pražený koriandr s kmínem, kajenský pepř, kurkumu, rybí vývar, tekutinu v níž jsme vařili slávky, smetanu a osolíme a opepříme. Ještě asi deset minut povaříme. Aby nám polévka zhoustla, vmícháme do ní zbývající máslo, rozetřené s moukou na hustou pastu.

  • 3

    Přidáme slávky a zhruba ještě 2 minuty prohřejeme. Polévku pak rozdělíme do nahřátých misek, nazdobíme snítkami koriandru a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu