Baklava s cukrovým sirupem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 750 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr moučkový
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Olej olivový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 hrnek Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 877 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 83.8 mg
  • Draslík 135.7 mg
  • Vláknina 5344.8 mg
  • Vitamín A 5344.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vypracujeme těsto z hladké mouky, vajec, špetky soli a hrnku vody. Těsto při hnětení natahujeme a skládáme, poté necháme pod vlhkou utěrkou 30 minut odležet.

  • 2

    Hotové těsto podělíme na 8 dílků, každý posypeme škrobovou moučkou a vyválíme. Jeden díl těsta vložíme do olejem vymazané formy, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme mletými ořechy, přiložíme další plát těsta a postup opakujeme. Ještě před upečením baklavu rozřežeme na čtverce či trojúhelníky, vršky potřeme opět rozpuštěným máslem a dáme péct na 175 °C.

  • 3

    Cukr zalijeme vodou a necháme vařit do úplného rozpuštění. Poté přilijeme 2 lžíce citrónové šťávy a necháme vychladnout.

  • 4

    Sirupem poléváme ještě vlažnu baklavu, kterou servírujeme až zcela vychladlou.

Komentáře k receptu