Baklava s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 25

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 300 g Ořechy vlašské
  • 200 g Pistácie
  • 650 g Cukr krupice
  • 100 g Mandle loupané
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 2 ks Pomeranče
  • 2 ks Citronová kůra
  • 3 ks Hřebíček
  • 23 plátek Těsto filo
  • 5 polévková lžíce Med včelí
  • 6 polévková lžíce Sezam - semena
  • 4 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 389 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 14.4 mg
  • Draslík 195.3 mg
  • Vláknina 5134.8 mg
  • Vitamín A 5134.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmixujeme mandle, vlašské ořechy, pistácie a piniové oříšky natolik, aby zůstaly ještě sypké. Smícháme s najemno nastrouhanou pomerančovou kůrou, sezamem, cukrem, skořicí a hřebíčkem.

  • 2

    Zapékací mísu o hraně asi 25 cm vytřeme máslem. Na její dnou položíme plátek těsta filo a potřeme jej rozehřátým máslem. Celkem tímto způsobem na sebe navrstvíme 8 plátků potřeného těsta. Posypeme částí nápně a opět vytvoříme 3 vrstvy máslem potřeného těsta. Vše stále stejně střídáme, dokud suroviny nespotřebujeme. Končíme 3 plátky těsta, navrch potřenými máslem.

  • 3

    Připravený pokrm v míse naporcujeme na 25 čtverců o hraně 5 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C zhruba na hodinu.

  • 4

    Dáme do hrnce 600 g cukru, vodu, med, 3 hřebíčky a 2 pruhy citronové kůry. Za stálého míchání směs zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a bez míchání necháme 15 minut povařit. Poté necháme sirup vychladnout.

  • 5

    Baklavu polijeme připraveným sirupem a necháme v zapékací misce tak dlouho, dokud se sirup nevsákne.

Komentáře k receptu