Chléb ze sladkých brambor

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 7 g Droždí sušené
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná - Semolina
  • 230 g Mouka žitná bílá
  • 230 g Brambory sladké (Batáty)
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 483 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 184 mg
  • Vláknina 13016.5 mg
  • Vitamín A 13016.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Batáty očistíme, omyjeme, pokrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Scedíme a překlopíme do mísy. Brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme.

  • 2

    Ve vlažné vodě rozmícháme med, olej, pomerančovou šťávu a přilijeme k bramborám. Přisypeme 3/4 mouky, přidáme droždí, skořici a vypracujeme těsto. Necháme odpočívat asi 10 minut.

  • 3

    Máslo nakrájíme na kousky a spolu se zbylou moukou zapracujeme do těsta. Těsto dobře uhněteme, aby se všechny suroviny spojily. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.

  • 4

    Těsto nandáme do formy, kterou jsme předem vymazali máslem.

  • 5

    Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 60 minut.

  • 6

    Podáváme s marmeládou, šlehačkou a čerstvým ovocem.

Komentáře k receptu