České koláče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 50 dkg Mouka polohrubá
  • 2 dkg Droždí
  • 12 dkg Máslo čerstvé
  • 7 dkg Cukr krupice
  • 1 dkg Cukr vanilka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 335 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 128 mg
  • Draslík 115.2 mg
  • Vláknina 3851.8 mg
  • Vitamín A 3851.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velké míse prosejeme mouku, trochu ji osolíme, přidáme cukr, utlučenou vanilku a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek z droždí (droždí, cukr, mouka, vlažné mléko - společně rozmícháme, necháme vykynout o polovinu množství). Ohřejeme mléko, zamícháme do něj 10 dkg rozpuštěného másla, přidáme 2 žloutky a hmotu nalijeme do mísy. Vyválíme hladké těsto, lehce ho pomoučíme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

  • 2

    Po vykynutí těsto vyválíme, aby bylo asi 1 cm silné, a rozřežeme ho na čtverečky. Doprostřed každého dáme asi lžičku nádivky (maková, tvarohová, marmeláda aj.). Rohy těsta vytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, abychom ji z každé strany mohli vidět.

  • 3

    Vymažeme plech máslem, naskládáme na něj koláče a necháme ještě vykynout. Poté pomažeme koláče žloutkem a vložíme plech do trouby, pečeme cca 20 min. (v elektrické troubě cca na 200 °C).

Komentáře k receptu