Koláče z Hané

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 150 g Povidla švestková
  • 180 g Cukr krupice
  • 30 g Droždí
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 300 g Tvaroh tvrdý
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Mandle
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 0.375 l Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 841 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 195 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 209.2 mg
  • Draslík 302.7 mg
  • Vláknina 9074 mg
  • Vitamín A 9074 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utřeme cukr s máslem, 2 žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a solí. Přidáme vykynutý kvásek (z droždí). Potom přilijeme vlažnou smetanu a přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozřežeme ho na kousky, ze kterých uděláme bochníčky. Doprostřed každého dáme trochu tvarohové nádivky a necháme je trochu vykynout na plechu. Vykynuté koláčky trochu roztlačíme jako obyčejné kulaté koláče, okraje potřeme žloutkem a do důlků dáme povidla. Posypeme drobenkou a dáme péct asi na 20 minut při 180 °C. Ještě horké koláčky posypeme vanilkovým cukrem.

  • 2

    Tvarohová nádivka - V míse rozmícháme 50 g másla, 100 g cukru, žloutek a strouhaný tvaroh. Přidáme citronovou kůru a na drobno rozsekanou mandli.

Komentáře k receptu