Telecí řízek s glazovanými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 5 g Zázvor mletý
  • 800 g Telecí kotlety
  • 5.56 g Máslo čerstvé
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Strouhanka
  • 5 g Citronová kůra
  • 5.56 ml Olej stolní
  • 250 ml Voda pitná
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 16 ks Meruňky
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 799 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 712 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 285.1 mg
  • Draslík 1300.1 mg
  • Vláknina 13666 mg
  • Vitamín A 13666 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.3 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky masa jemně rozklepeme a obalíme v mouce, kterou jsme si smíchali s trochou pepře a soli, poté obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, kterou dlaní k plátku mase jemně přitlačíme. Obalené plátky masa rozložíme na tác a necháme v lednici 30 minut odležet.

  • 2

    Glazované meruňky si připravíme v kastrůlku. Vložíme do něj sušené meruňky, smícháme s vodou, cukrem, mletým zázvorem, trochou citronové šťávy a vše přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Lžící s otvorem vytáhneme meruňky z kastrůlku, necháme okapat a dáme na stranu. Šťávu dále vaříme do zhoustnutí, dokud není hustá jako sirup. Na pánvi si rozpálíme olej a máslo a obalené plátky osmahneme po obou stranách.

  • 3

    Osmažené plátky masa klademe na předehřátý talíř. Doprostřed na každý řízek položíme 4 glazované meruňky, které ještě pokapeme připraveným sirupem a dozdobíme slabým proužkem citronové kůry.

  • 4

    Jako přílohu použijeme zeleninu.

Komentáře k receptu