Čokoládový dort s ganache

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 73 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 390 g Máslo čerstvé
  • 560 g Cukr krupice
  • 230 g Mouka polohrubá
  • 115 g Kakao - prášek
  • 350 g Čokoláda mléčná
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 40 ml Sirup javorový
  • 250 ml Mléko - podmáslí
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 15 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 kávová lžička Tresť vanilková
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Káva instantní
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 891 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 207.1 mg
  • Draslík 503.3 mg
  • Vláknina 13328.6 mg
  • Vitamín A 13328.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 58.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kulatou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Smícháme 370 g másla, cukr, vanilkový extrakt a postupně i vejce, dokud nevznikne hustá hmota.

  • 2

    Smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, 1 lžičku skořice a polovinu směsi z podmáslí, horké vody a 3 lžic kávy. Vše smícháme s vaječnou hmotou a druhou polovinou sypké směsi a zpracujeme těsto. Těsto pečeme ve formě v troubě asi padesát pět minut na 180 stupních C. Dort necháváme vychladnout.

  • 3

    Připravíme granache směsí smetany, zbytku skořice a kávy a po několika minutách vaření přidáme 200 g nastrouhané čokolády. Zamícháme, rozpuštěné necháme vychladnout a směsí potřeme vršek dortu.

  • 4

    Ještě ve vodní lázni smícháme 150 g nasekané čokolády, 2 lžíce másla a javorový sirup. Směs necháme trochu vychladnout a potřeme jí vršek dortu. Poté dort vrátíme do ledničky.

Komentáře k receptu