Šunka s medem
Suroviny
- 2000 g Šunka od kosti
 - 40 ml Hořčice
 - 40 ml Med včelí
 - 375 ml Víno bílé
 - 5 ml Bobkový list
 - 80 ml Džem rybízový
 - 20 ml Hřebíček
 - 200 ml Víno portské
 - 20 ml Pepř černý celý
 - 5 ml Tymián čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Česnek-nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 2684 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 135 mg
 - Draslík 645.7 mg
 - Vláknina 4174 mg
 - Vitamín A 4174 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce s vodou vložíme šunku, přidáme cibuli napíchanou několika hřebíčky, pepř, trochu petrželové a česnekové natě, bobkový list, tymián a víno. Vše dohromady přivedeme k varu a částečně přiklopené vaříme na mírné teplotě asi 75 minut. Dáváme pozor, aby šunka byla po celou dobu našeho vaření ponořená ve vodě.
 - 
                                2
V malém kastrůlku rozpustíme hořčici s medem. Po uvaření přesuneme šunku do pekáče, odkrojíme přebytečné sádlo a šunku na povrchu nařízneme. Směsí medu a hořčice šunku potřeme, napícháme do šunky zbytek hřebíčku a pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 30 minut.
 - 
                                3
Do kastrůlku od medu dáme rybízový džem, citronovou a pomerančovou šťávu, portské víno a vše přivedeme k varu, při vaření omáčku občas zamícháme.
 - 
                                4
Upečenou šunku krájíme na plátky, zvlášť servírujeme omáčku.