Gratinovaný koláč s lososem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Špenátový protlak mražený
- 400 g Losos - filety
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 24 g
- Sodík 225 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 181.6 mg
- Draslík 282.1 mg
- Vláknina 4305.2 mg
- Vitamín A 4305.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Z hladké mouky, másla, vajec, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout. 
- 
                                2Těsto rozdělíme na dva díly a vyložíme jím dvě kulaté koláčové formy. 
- 
                                3Rozmrazený špenát vymačkáme, rozložíme na těsto a mírně osolíme. Omyté filety z lososa nakrájíme na plátky, položíme na špenát a zalijeme zálivkou. Koláče upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. 
- 
                                4Podáváme teplé se zeleninovým salátem. 
- 
                                5Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme muškátem a nasekaným koprem. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        