Francouzský chléb s kváskem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 700 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 475 ml Voda pitná
  • 250 ml Chlebový kvásek
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Pšeničná krupice
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 326 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 9.6 mg
  • Vláknina 6116.5 mg
  • Vitamín A 6116.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečícím papírem.

  • 2

    V misce smícháme sušené droždí s 350 ml vlažné vody a necháme je rozpustit.

  • 3

    Do mísy vlijeme kvásek, prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, rozpuštěné droždí a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu a půl kynout. Poté těsto znovu prohněteme, uděláme dvě šišky a necháme je na vále kynout ještě asi hodinu. Vykynuté veky položíme na plech.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 220°C, na dno trouby dáme mělkou nádobu s vodou a na mřížku pečící papír z plechu. V kastrolku rozmícháme škrob se 125 ml vody a necháme přejít varem. Přes šišky uděláme nožem šikmé řezy, přesuneme je na plech s horkým pečícím papírem, veky potřeme škrobem a pečeme asi dvacet minut. Veky jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu