Chleba se šalvějí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 235 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 12 ks Šalvěj čerstvá
  • 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 392 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 51.4 mg
  • Vláknina 9400.3 mg
  • Vitamín A 9400.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si plech, který vymažeme tukem.

  • 2

    V misce smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme olivový olej (jednu lžíci dáme stranou na potření těsta), droždí a směs řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse, kterou jsme vymazali tukem, zhruba dvě hodiny kynout. Do vykynutého těsta vmícháme dvanáct drobně posekaných lístků šalvěje, vyválíme placku asi dvanáct centimetrů v průměru a necháme opět vzejít. Poté uděláme do placky prstem po celé ploše důlky, potřeme olivovým olejem, přeneseme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi třicet pět minut dokud nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout.

Komentáře k receptu