Středomořský bochník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 80 g Sýr Feta
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Olivy černé
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 balení Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 352 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 401 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 4.5 mg
  • Draslík 406.1 mg
  • Vláknina 8793.7 mg
  • Vitamín A 8793.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku, droždí, koriandr, oregano a sůl. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého pomalu nalijeme olivový olej a většinu vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme vodu.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme alespoň 10 minut. Postupně do těsta zapracováváme nakrájená rajčata, na kostky pokrájený sýr feta a na plátky rozkrájené černé olivy bez pecek.

  • 3

    Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do mísy vytřené olejem a obrátíme ji. Mísu s těstem přikryjeme a necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučněný vál, důkladně prohněteme a opět vytvoříme kouli. Položíme na pomoučněný pečící plech, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  • 5

    Po vykynutí posypeme bochník moukou, uděláme do něj tři mělké zářezy a pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 20 minut.

  • 6

    Dobře upečený chléb zní po zaťukání na spodní stranu dutě. Dobře uzavřený vydrží 3 dny.

Komentáře k receptu