Švestkový závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 3 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 1 kg Švestky
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Skořice mletá
  • 6 polévková lžíce Strouhanka
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 389 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 46 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 39.5 mg
  • Draslík 173.1 mg
  • Vláknina 5185 mg
  • Vitamín A 5185 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté švestky přepůlíme a vypeckujeme, dáme do mísy a prosypeme cukrem.

  • 2

    Listové těsto si rozdělíme na 4 díly a na vále všechny díly vyválíme na tenké stejné pláty. Každý pomažeme rozpuštěným máslem, dva pláty položíme na sebe, vrchní stranu plátu posypeme strouhankou a do 1/3 těsta poskládáme 1/2 švestek s cukrem, posypeme skořicí a oba pláty naráz se švestkami zavineme. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a takto si uděláme i druhý závin, který položíme vedle prvního.

  • 3

    Povrch závinů potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme a pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.

  • 4

    Švestkový závin necháme vychladnout a pak je posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Komentáře k receptu