Fougasse
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 314 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 2 mg
 - Vláknina 9557.6 mg
 - Vitamín A 9557.6 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uprostřed uděláme důlek. Postupně zvolna vmícháme většinu vody ohřáté na 50 °C a vypracujeme na hladké těsto. Pokud máme těsto příliš tuhé, přidáme po lžících další vodu.
 - 
                                2
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Mísu od těsta opláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy. Těsto obrátíme, aby bylo mastné ze všech stran. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu.
 - 
                                3
Po vykynutí vytlačíme z těsta pěstí vzduch a vyklopíme jej na pomoučněný vál. Důkladně prohněteme, přikryjeme a necháme kynout dalších 10 minut.
 - 
                                4
Troubu předehřejeme na 230 °C a na dno vložíme pekáč naplněný vodou. Pečící plech mírně poprášíme moukou.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozpůlíme a z každého kusu vyrobíme ovál o délce 30 cm a tloušťce 1 cm. Povrch oválů ozdobíme jemnými zářezy ve tvaru rybí kostry. Postříkáme je studenou vodou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut. Poté bochníky obrátíme a pečeme dalších 5 minut. Bochníky musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě.