Opočené tousty se slávkami a mušličkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sůl
  • 400 g Chléb toastový
  • 300 g Mušle slávky
  • 300 g Mušle srdcovky
  • 100 g Petržel kudrnka
  • 50 ml Olej olivový
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Chilli paprička
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 10530 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 21 mg
  • Draslík 621.6 mg
  • Vláknina 11230 mg
  • Vitamín A 11230 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušličky dáme do mísy, zalijeme je studenou vodou se 2 hrstkami

  • 2

    hrubé soli a necháme alespoň 2 hodiny pročišťovat. Slávky pod tekoucí studenou vodou očistíme a omyjeme. Nasekáme petrželku, oloupáme stroužky česneku a lehce je podrtíme.

  • 3

    Do 2 pánví nalijeme po 1 lžíci olivového oleje, přidáme 1/2 stroužku oloupaného česneku, trochu nasekané petrželky a malou sklenku bílého vína. Do jedné pánve přidáme mušličky, do druhé slávky, obě zakryjeme pokličkami a prudce povaříme, dokud se mušle neotevřou. Vyhodíme ty, které se neotevřely. Vyloupané dáme do mísy. Přes síto na ně scedíme tekutinu, v níž se vařily.

  • 4

    V jiné pánvi osmažíme na oleji zbývající 1 a 1/2 stroužku česneku a papričku, potom oboje vyjmeme a vyhodíme. Přídáme slávky, mušličky a zalijemem je scezenou omáčkou, v níž se vařily a necháme ji zprudka vypařit. Nakonec všechno posypeme nasekanou petrželkou.

  • 5

    Nasucho opečeme na pánvi nebo v troubě krajíčky chleba, jakmile budou opečené, překrojíme je na poloviny a navršíme na ně připravené mořské plody. Všechno urovnáme na plochou mísu a horké podáváme.

Komentáře k receptu