Košíčky plněné kandovanou kůrou a hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 310 g Hrozinky
  • 170 g Mandle
  • 350 g Máslo čerstvé
  • 140 g Meruňky
  • 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 225 g Sýr krémový
  • 140 g Třešně
  • 95 g Tuk
  • 200 g Cukr krupice
  • 150 g Cukr moučkový
  • 70 g Kandovaná pomerančová kůra
  • 70 g Kandovaná citronová kůra
  • 250 ml Sherry brandy
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Jablka
  • 1 špetka Hřebíček
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 534 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 38 mg
  • Draslík 271.8 mg
  • Vláknina 7331.3 mg
  • Vitamín A 7331.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 124.3 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme posekané oloupané mandle, hrozinky (může být polovina sultánek), pokrájené sušené ovoce, ustrouhanou kůru a šťávu ze dvou citronů a jednoho pomeranče, kandovanou kůru, cukr krupici, oloupaná a drobně nasekaná jablka, drobně pokrájený tuk (hovězí lůj) a koření, zalijeme brandy, zakryjeme a necháme dva dny odstát v chladničce.

  • 2

    Formičky na košíčky vymažeme tukem.

  • 3

    Utřeme krémový sýr se dvěma lžícemi moučkového cukru.

  • 4

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, sto čtyřiceti gramů moučkového cukru a změklého másla. Přidáme ustrouhanou kůru z jednoho pomeranče a tolik šťávy, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme placku, z níž vykrajujeme kolečka o průměru osm centimetrů a vtlačíme do formiček. Stranou dáme tolik těsta, abychom mohli košíčky přikrýt kolečky z těsta.

  • 5

    Košíčky naplníme ovocnou směsí, na vršek dáme lžičku utřeného sýra. Ze zbylého těsta vyválíme placku, z ní vykrajujeme kolečka, kterými přikryjeme košíčky jako pokličkou (aby se těsto spojilo, potřeme okraje mlékem) a přitiskneme. Nezapomeneme udělat opatrně průřez, aby nám pára pokličku nepotrhala. Vršek košíčků potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme košíčky asi dvacet minut. Košíčky před vyklopením necháme zchladnout.

  • 6

Komentáře k receptu