Kořeněný koláč z krémového sýra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Sýr krémový
  • 115 g Cukr krupice
  • 125 ml Melasa
  • 125 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Muškátový květ
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 611 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 182 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 142.9 mg
  • Draslík 359.4 mg
  • Vláknina 2503.4 mg
  • Vitamín A 2503.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.

  • 2

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej.

  • 3

    V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou.

  • 4

    Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku.

  • 5

    Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout.

Komentáře k receptu